SINUSITIS

Sinusitis (neusbijholte-ontsteking) en neuspoliepen

Boven, onder en tussen de ogen bevinden zich holle ruimten in het hoofd, de zogenaamde neusbijholten of sinussen, die in directe verbinding staan met de neusholte.

Sinusitis

De meeste mensen maken wel eens een sinusitis of neusbijholteontsteking mee, bv na een verkoudheid. Het neusslijmvlies zwelt met neusverstopping en snot/slijm uit de neus (rinorree) of slijm dat afloopt naar achter (naar de keel), de zogenaamde post nasale drip. Dit kan ook weerslag hebben op de lagere luchtweg met bv. hoesten als gevolg. Zeker bij chronische sinusitis kan de reuk en smaak aangetast zijn. Het slijm kan zich in de sinussen ophopen waardoor er hoofd- of aangezichtspijn tussen en rond de ogen kan ontstaan. Antibiotica en/of corticosteroiden met neusspoelingen en neusspray kunnen in eerste instantie gegeven worden. Wanneer de klachten, ondanks behandeling aanhouden of de medicatie onvoldoende effect hebben, of de klachten steeds recidiveren is er mogelijks chronische sinusitis en kan functionele endoscopische sinuschirurgie een belangrijk deel van de behandeling zijn.

De diagnose wordt gesteld door combinatie van de kliniek (klachten) die we via de anamnese (bevraging) kennen, een nasale endoscopie (neusendoscopie) en/of CT scan van de sinussen. De belemmering in afvloei kan mee veroorzaakt worden door slijmvlieszwelling door allergie, scheefstaand neustussenschot en neuspoliepen