DIRECTE LARYNGOSCOPIE / FONOCHIRUGIE

Aandoening

Via direct laryngoscopie kunnen we rechtstreeks kijken naar de keelholte, strottenhoofd, stembanden, de luchtpijp en de ingang van de slokdarm. Een directe laryngoscopie is dus een soort kijkoperatie die onder narcose wordt uitgevoerd in het operatiekwartier. Met behulp van een rigide laryngoscoop en een microscoop (ook wel microlaryngoscopie genaamd) worden de te onderzoeken structuren in beeld gebracht. Zo nodig kan er een biopsie worden genomen als er sprake is van een verdacht letsel en dit weefsel wordt dan opgestuurd naar het labo voor verder onderzoek. Bij directe laryngoscopie van de stembanden voor bv. stemproblemen kan er een ingreep worden verricht aan de stembanden met micro-instrumenten of de laser: deze stembandchirurgie wordt ook wel fonochirurgie (phonochirurgie) genoemd.

Gezien deze ingreep in dagkliniek onder algemene verdoving (narcose) wordt uitgevoerd in het operatiekwartier gelden de klassieke regels van een operatie waarvan de bekendste zijn dat u nuchter moet zijn en gebruik van bloedverdunners op voorhand moeten besproken zijn met uw arts.

Na de ingreep (postoperatief) is er vaak wat keelpijn waarbij een pijnstiller ( geen aspirine! ) en koude, niet bruizende dranken kunnen helpen. U kan in principe na de operatie terug normaal eten maar zure, pikante, kruidige of harde voeding worden best wat gemeden. Warme dranken of voeding en alcohol zet de bloedvaten meer open (vasodilatatie) met verhoging op kans op bloeding en worden dus de eerste dagen best ook vermeden. Bij een behandeling van de stembanden met gebruik van de laser of micro-instrumenten geldt een spreekverbod gedurende drie dagen om het wondgebied te laten rusten en genezen. Dit spreekverbod is relatief: indien u toch iets moet zeggen is het best dit op een normale manier te doen in plaats van te fluisteren.

Een laryngoscopie kan ongemak veroorzaken, zoals tijdelijk wat keelpijn, ruwe keel, heesheid, hoest, nekpijn en misselijkheid maar kans op complicaties is erg klein. Gezien de laryngoscopie via de mond gebeurt, drukt deze metalen buis wel op de tanden en is er een klein risico op beschadiging van het gebit ondanks het gebruik van een beschermende tandbeugel (gebitsbescherming). Opsomming van de risico’s en of complicaties is niet limitatief.